Covid19 compensatiepremie event-sector

De overheid kondigde vandaag extra maatregelen aan waar ook ondernemers uit de muziek- en eventsector aanspraak op kunnen maken.

Er was al een Vlaamse hinderpremie van €4000 voor bedrijven en winkels die moesten sluiten.
Vandaag kondigden ze een ‘compensatiepremie’ aan voor wie niet verplicht moest sluiten en voor bedrijven die toch blijven doorwerken, maar zwaar verlies lijden tov dezelfde periode vorig jaar.
Mensen uit de muziek- en eventsector kunnen hier zeker en vast aanspraak op maken indien ze voldoen aan alle voorwaarden.

Het gaat concreet over een eenmalige continueringspremie van €3000 en dit voor ondernemingen en zelfstandigen in hoofdberoep die in de periode van 14 maart tot 30 april een omzetverlies lijden van 60% of meer tegenover dezelfde periode vorig jaar.
Ook zelfstandigen in bijberoep komen in aanmerking mits zij sociale bijdragen betalen zoals zelfstandigen in hoofdberoep.
Betaal je als zelfstandige in bijberoep sociale bijdragen zoals een bijberoeper, dan zou je een premie kunnen krijgen van €1500 op voorwaarde dat je maximum 80% als werknemer werkt.

Noodfonds

De Vlaamse regering kondigde ook een noodfonds aan voor de sectoren Cultuur, Jeugd, Sport en Media, ea.
Er zou in dat noodfonds 200 miljoen euro voorzien worden om de zwaarste verliezen te kunnen opvangen.
De werking van dit noodfonds is nog niet duidelijk en zal later worden gecommuniceerd.

Aanvragen premies

Alle premies zal je kunnen aanvragen via VLAIO
Je kan op deze website ook meer info terugvinden, maar we raden je toch aan om zéker contact op te nemen met je boekhouder/accountant en je hier goed over te informeren.

 

Eerdere maatregelen (bron vrt NWS)

De Vlaamse regering had al eerder, op 13 maart, een eerste golf van steunmaatregelen aangekondigd. Ook de federale regering voorziet miljoenen en zelfs miljarden om te economie te beschermen. Om het overzicht te bewaren, zetten we de belangrijkste beslissingen nog eens op een rij.

Deze belangrijke economische maatregelen nam de Vlaamse regering eerder:

 • Onroerende voorheffing: bedrijven zullen pas in september het aanslagbiljet voor hun belasting op onroerend goed in de bus krijgen. Dat is zes maanden later dan normaal.
 • Hinderpremie: winkels en ondernemingen die moeten sluiten door de coronamaatregelen, kunnen een hinderpremie van 4.000 euro aanvragen. Vanaf 5 april komt daar 160 euro per dag bovenop. De aanvraag kan online.
 • Verkeersbelasting: bedrijven krijgen vier maanden uitstel om hun verkeersbelasting te betalen.
 • Sociale woningen: mensen die bij een sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor huren, kunnen sneller een lagere huur krijgen als hun loon zakt door de coronacrisis.
 • Water en energie: voor wie tijdelijk werkloos is, betaalt de Vlaamse regering eenmalig 200 euro om de water- en energiefactuur te dekken. Water, gas en elektriciteit worden niet meer afgesloten zo lang de coronamaatregelen gelden.
 • Vrijwilligerswerk verzekeren: vrijwilligerswerk kan nu ook voor individuele burgers gratis worden verzekerd.

Deze belangrijke economische maatregelen werden al genomen door de federale regering:

 • Waarborg bij leningen: voor leningen die door de coronacrisis niet volledig worden terugbetaald, zullen de banken (en de overheid) voor 50 miljard de verliezen waarborgen. Meer info.  
 • Woonlening: particulieren kunnen tot 31 oktober uitstel krijgen om hun woonlening af te betalen. Daar kunnen wel extra interesten bijkomen, er gelden voorwaarden rond loon, en je mag maximaal 25.000 euro spaargeld hebben staan. Ook bedrijven kunnen zo’n uitstel krijgen op hun ondernemingskredieten. Meer info.
 • Tijdelijke werkloosheid: werknemers die kunnen rekenen op tijdelijke werkloosheid, behouden 70 procent van hun loon (begrensd tot 2750 euro), waar dat normaal 65 procent is. Omdat daar wat rekenwerk voor nodig is, krijgt iedereen nu meteen een forfaitaire vergoeding van 1.450 euro bruto per maand. Daarbovenop komt een toeslag van 150 euro per maand.
 • Overbruggingsrecht: zelfstandigen kunnen in maart en april gebruik maken van het overbruggingsrecht: 1291 euro netto voor alleenstaanden, 1614 euro voor wie een gezin heeft. Dat kan voor wie verplicht moet stoppen met werken door de coronamaatregelen, maar ook voor wie zeven dagen op rij “vrijwillig” stopt, omdat bijvoorbeeld werknemers in quarantaine zitten.
 • Belastingen: de betalingstermijnen van belastingen zoals de btw, bedrijfsvoorheffing, personenbelasting en vennootschapsbelasting zijn met twee maanden verlengd. Dat wil zeggen dat er voor die periode geen boete of bijkomende kost wordt aangerekend.

We wensen je veel sterkte in deze uitzonderlijke tijden!