HK Audio Lucas Nano 605fx – Product review

Een nieuwe product review? Ja hoor! Vandaag gaat het helemaal over de HK Audio Lucas Nano.

In repetitieruimte 1 schakelden we 2 jaar geleden over van Bose L1 naar de Elements van HK Audio. Een beslissing waar we nog steeds super tevreden over zijn!
Toen Algam Benelux (AB Music) ons onlangs vroeg of we de Lucas Nano wilden testen hebben we dan ook meteen JA gezegd!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de Lucas Nano al kende.
Samen met mijn pianist gebruik ik dit systeem wekelijks als we een trouwmis of huwelijksreceptie moeten opluisteren.

Toch was ik benieuwd naar het model dat ze me hadden toegestuurd, want dit was een ander model als dat we normaal gebruiken.

Bij het uitpakken merk je al meteen dat dit een zeer compact en lichtgewicht systeem is.
Zeker met de trolly-tas die er bij was is het erg handig om te transporteren, wat het voor mij met een slechte rug toch wel aangenamer maakt dan met zwaardere boxen sleuren.

Achteraan de sub zitten de 2 topjes verstopt die je er makkelijk kan uithalen en bevestigen op de statieven die erbij zitten.
Je kan hier kiezen uit 1 statief die je op de sub vijst (zoals ik het meestal met mijn pianist gebruik) of je kan de topjes op 2 statieven zetten waardoor je echt een mooi stereogeluid krijgt.
En dat is meteen ook wel de reden waarom we tegenwoordig vaker voor deze Lucas Nano kiezen als we gaan spelen ipv voor mijn Bose L1. Het stereogeluid werkt veel aangenamer.

Wat ik echter niet wist is dat er in de topjes van de Lucas Nano een Multicell transformer zit. In de video ga ik hier niet op in omdat hij anders te lang zou uitvallen, maar dit vind ik wel een heel leuk item om even verder toe te lichten.

 

Wat je vaak krijgt met kleine boxen die je luid zet is dat je vervorming krijgt.
De multicell transformer, die gepatenteerd is door HK Audio, gaat je frequenties verdelen waardoor je een far-throw effect krijgt dat zorgt dat er minder reflecties zijn die je in een gewone ‘hoorn’ wel zou hebben.
Wat me opviel bij het testen was dat het redelijk luid gezet kan worden zonder dat je geluid ‘raar’ gaat klinken. Hierdoor is hij ideaal voor een dj die snel opgebouwd wil zijn en op kleine locaties (tot 100p) wil spelen.

Uiteraard ben ik geen dj, maar een zangeres en heb ik hem daarop ook getest 🙂

 

Een ideaal systeem voor duo's en trio's, meetings, dj's, entertainers, danslessen, etc...

De stem komt er zowiso mooi uit, daar bestaat geen twijfel over.
Persoonlijk vond ik zelfs dat de stem er hier beter uit kwam dan uit de Elements die we in de repetitieruimte gebruiken.
Je kan op dit model, de 605fx, ook je hoge en lage tonen gaan regelen per kanaal. Voor mij persoonlijk is dat nét niet uitgebreid genoeg.
Ik heb graag de mogelijkheid om dieper te gaan equalizen, op frequentie.
Maar ondanks dat dit niet kon bij dit model klonk de stem wel heel goed.
Ook de reverb kan je aanpassen (small room, big room, hall, …)
Je hebt een mooie standaard keuze waaruit je kan kiezen welke reverb het beste bij jouw stem of locatie past.
Maar hier opnieuw, ik ga hier graag dieper of verder in.
Je hebt trouwens een input voor een pedaal om je effect te muten als je tussen de nummers iets wil zeggen, altijd handig!

Nu, ben je niet zo thuis in frequenties en reverbs en delays dan is dit model écht ideaal.
Het klinkt goed én is super makkelijk in gebruik. Het wijst zichzelf wel uit als je er even mee bezig bent en in veel gevallen: eens het goed staat, staat het ook voor elk optreden ongeveer goed.
Wil je net zoals ik meer mogelijkheden qua equalizing, reverbs, etc? Dan zou ik je aanraden om 1 model hoger te gaan. Bij dat model heb je een mixer die je kan downloaden op je ipad waar je veel dieper kan gaan dan enkel op je Lucas Nano zelf.

 

In vergelijking…

Ze hebben me niet gevraagd om een vergelijkende review te doen, maar toch ga ik even vergelijken met mijn Bose L1.
Ik was vroeger altijd een Bose-fan, maar ik moet eerlijk toegeven dat dit de laatste jaren toch wel veranderd is.
Andere merken hebben veel nieuwe producten op de markt gebracht en het principe ‘subje met een paaltje’ hebben ze allemaal wel al eens gekopieerd.
Helaas voor Bose hebben die andere merken dat vaak even goed of zelfs beter gekopieerd en heb ik de indruk dat Bose zelf een beetje ter plaatse is blijven trappelen.
De Bose L1 is een zeer degelijk (maar duur) systeem en er zijn een heel aantal elementen waardoor ik vandaag voor de Lucas Nano zou kiezen. Hij is iets makkelijker in transport en weegt echt niet veel (16kg).
Alles zit ook in 1 zak op wieltjes als je de trolley-tas erbij neemt, terwijl je bij Bose 4 zakken hebt (en geen wieltjes, bummer!).
Qua klank is de Bose misschien iets warmer met een breder spectrum, maar dit is uiteraard ook kwestie van smaak en wat je juist wil.
De tone-match (mengpaneeltje van Bose zelf) die je bij L1 zowiso nodig hebt is ook heel ingewikkeld en duur.
Ik werk hier nu al 10 jaar mee en moet elke keer weer gaan zoeken hoe het juist zat.
Wat bij Bose wél beter is, zijn de connectoren en kabels. Die zijn steviger/degelijker dan bij de Lucas Nano, maar andere kabels kan je uiteraard makkelijk bijbestellen en zijn dat prijsverschil echt niet waard.
Als je vergelijkt wat je krijgt qua sound en degelijkheid van materiaal voor de prijs die je betaalt, kies ik vandaag 100{411f086805035d69d9bcf194bbc59db910ebc29011adc930b30062bd67c08e57} voor de Lucas Nano.