De KVR-cijfers voor 2019 zijn gekend en wij maakten voor jou een handig invulformulier!
KVR – De kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars
Verdien jij soms een centje bij met jouw optredens?
Dan is de KVR aka Kleine Vergoedings Regeling misschien wel iets voor jou!
Met deze vergoeding kan je op een legale manier onbelast bijverdienen. Feest!
Uiteraard zijn hier wel een heel aantal voorwaarden en plafonds aan gekoppeld, helaas pindakaas 😉
Wat is zo’n KVR – Kleine Onkosten Vergoeding?
De naam zegt het zelf al een beetje. De KVR is in het leven geroepen voor mensen die artistieke prestaties leveren en die daar een kleine vergoeding voor krijgen.
Of we het nu leuk vinden of niet ook de fiscus heeft Facebook, dus laten we ons maar beter allemaal op een correcte manier uitbetalen met de nodige legale documenten.
Enneum? Hoe werkt dat dan?
Om te beginnen moet je over een kunstenaarskaart beschikken om van deze regeling gebruik te kunnen maken. Deze kan je heel eenvoudig aanvragen via deze website.
De nodig uitleg en waar je het naartoe moet sturen kan je ook via deze link terugvinden.
Artistieke prestaties? C’est quoi ca?Â
Zoals je hierboven al kon lezen gaat het over artistieke prestaties. En zoals bij veel dingen in het Belgische wetboek is dit een begrip dat voor interpretatie vatbaar is.
Daarom is er een lijst gemaakt door het Kunstenloket waarin duidelijk staat welke prestaties in aanmerking komen en welke niet. Muzikant/zanger? Geen probleem! DJ: hmm… blijkbaar niet artistiek genoeg. Stripper? Helaas, ook dat is geen artistieke prestatie. Al weet ik niet of de mannen daarmee akkoord gaan :p
Heb je je kunstenaarskaart in de hand én ben je een muzikant? Proficiat! Je mag nu gebruik maken van de KVR. Maar let op, er zijn nog een aantal plafonds waar je niet over mag gaan. Hier een snel overzicht:
- maximaal 128,93 euro per dag per opdrachtgever;
- niet meer dan 7 dagen na elkaar bij dezelfde opdrachtgever;
- niet meer dan 30 dagen per jaar;
- maximaal 2.578,51 euro per jaar.
Moet ik dit aangeven op mijn belastingsaangifte?
Neen, dit is niet nodig. Hou wel al je KVR’s goed bij zodat je ze kan voorleggen als je ooit controle zou krijgen.
Doordat je het niet aangeeft bouw je hier uiteraard ook niets mee op qua sociale bescherming. Deze vergoedingen geven geen recht op pensioen of dragen niet bij aan werkloosheidsuitkeringen.
!! Ontvang je een vervangingsinkomen, ziekteuitkering, werkloosheidsvergoeding, invaliditeitsuitkering? Informeer dan altijd eerst bij de juiste instanties of je gebruik mag maken van deze forfaitaire onkostenvergoeding!
Wij maakten voor jou een handig invulformulier!
Om jullie al op weg te helpen hebben we een handig en overzichtelijk invulformulier gemaakt dat je kan gebruiken als KVR.
Je kan het HIER downloaden.
Wil je toch nog wat meer uitgebreide informatie over deze forfaitaire vergoedingsregeling? Dan helpen de mensen van het Kunstenloket of Poppunt jou heel graag verder!
Succes!
Tina
