Mogen we nog repeteren met de band? (CORONA-UPDATE)

Er was de laatste dagen nogal wat onduidelijkheid over wie nu wรฉl en wie nu niet mocht repeteren en tot wanneer deze maatregelen van kracht zouden zijn.

‘ik ben zelfstandig in bijberoep, mag ik dan nog repeteren?’ of ook ‘doe gewoon de poort toe, niemand weet dat wij daar zijn!’…
Aan voorgestelde achterpoortjes geen gebrek de laatste dagenย ๐Ÿ˜‰

We hebben de laatste weken veel contact gehad metย GALMย enย VI.BE die naarstig op zoek gingen naar duidelijkheid.
Voor ons, maar ook voor jullie. Ik wil hen daarvoor alvast uitdrukkelijk bedanken!

Ik post hieronder integraal de communicatie van VI.BE omtrent repeteren, lessen, workshops, livestreams, etc…

โ€‹
De algemene regel is dat alle culturele activiteiten verboden zijn (repeteren, workshops, educatie, opnames …), behalve voor artiesten die door een opdrachtgever worden ingeschakeld en waar een vergoeding of loon tegenover staat waarop sociale zekerheidsbijdragen (RSZ) betaald worden. Het gaat dus om iedereen die vast in dienst is, een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft, die via een SBK of interimkantoor werkt, zelfstandigen, of wie met art. 1Bis werkt.
Let op: KVR of vrijwilligersvergoeding vallen hier niet onder. Dit zijn kostenvergoedingen waarop geen sociale zekerheid wordt betaald.

Daarnaast zal de werk-/opdrachtgever nog een attest moeten afleveren waarin duidelijk gemaakt wordt dat telewerk voor de persoon in kwestie niet mogelijk is. Tot slot moet je voor alle activiteiten die onder deze voorwaarden wel nog kunnen doorgaan te allen tijde de afstands- en densiteitsregels volgen zoals die in het protocol cultuur en op sectorgidscultuur.be te lezen zijn.

We proberen het hieronder wat te verduidelijken aan de hand van een aantal concrete cases:

Mag ik nog repeteren?
Een groep zal enkel nog kunnen repeteren als de leden elk apart een loon uitbetaald krijgen voor die repetities of factureren als zelfstandige. Stel, de groep heeft een vzw als organisatievorm, dan kan die vzw als opdrachtgever ingeschakeld worden. Alle aanwezige muzikanten en techniekers moeten dan wel door de vzw uitbetaald worden volgens รฉรฉn van bovenstaande opties. ๐—œ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐˜ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐˜‚๐—ฟ- ๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ณ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฒ๐—น๐—ฒ ๐—บ๐˜‚๐˜‡๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐˜‚๐˜€ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐˜‡๐—ถ๐—ท ๐—บ๐—ถ๐—ป๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐˜๐—ผ๐˜ ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐Ÿญ๐Ÿฏ ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฐ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป. (๐—ฆ๐—ง ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐˜๐˜€ ๐˜‡๐—ฎ๐—น ๐—ฑ๐˜‚๐˜€ ๐—ด๐—ฒ๐˜€๐—น๐—ผ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฐ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐˜๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐˜๐—ผ๐˜ ๐Ÿญ๐Ÿฏ/๐Ÿญ๐Ÿฎ)

Mag ik nog les krijgen of workshops volgen?
Voor lessen en workshops op verplaatsing geldt dat lesgevers รฉn ook alle deelnemers aan het werk moeten zijn via een arbeidsovereenkomst of als zelfstandige. Privรฉlessen thuis kunnen enkel doorgaan met het zgn. โ€˜knuffelcontactโ€™. Kinderen van 12 jaar of jonger zijn uitgezonderd, voor hen kunnen de lessen wel nog doorgaan.

Mag ik nog opnamesessies organiseren?
Dit kan enkel op voorwaarde dat iedereen die betrokken is bij de opname, zowel muzikanten als studiotechniekers/producers, aan het werk is met een arbeidsovereenkomst of als zelfstandige. Bijvoorbeeld, een groep die georganiseerd is als vzw of BV kan als opdrachtgever alle muzikanten en de producer tewerkstellen via een SBK of als zelfstandige. Let op: iedereen apart moet dus een loon of vergoeding als zelfstandige krijgen!

Mag ik een livestream concert opnemen?
Dit kan enkel op voorwaarde dat iedereen die betrokken is bij de captatie, zowel muzikanten als technisch-artistiek personeel, aan het werk is met een arbeidsovereenkomst of als zelfstandige. In dat geval kan je dus een concert opnemen in een lege concertzaal om dit optreden live of op een later ogenblik te streamen. Let op: het volstaat dus niet om als groep een gage te krijgen. Elke individuele muzikant moet een loon of vergoeding als zelfstandige ontvangen.

โ€‹

Momenteel zijn de maatregelen al zeker geldig tot 15/1/2021.

๐—ข๐—บ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐˜„๐—ฒ ๐˜‡๐—ผ ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐—น๐˜‚๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—น๐—ถ๐˜€๐˜ ๐—ผ๐—บ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐˜€๐—น๐˜‚๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜๐—ฒ ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป.
๐— ๐˜‚๐˜‡๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐˜ƒ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฐ๐—ต ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐˜.

Wie na het lezen van deze maatregelen nog vragen heeft, kan steeds terecht op sectorgidscultuur.be, de coronalijn van Cultuurloket of bij de adviesmedewerkers van VIBE via advies@vi.be

Heb je nog vragen omtrent jouw repetitie bij ST events, aarzel dan niet om ons te contacteren.