Repeteren op in-ears, waarom? Wie doet dit? Wat drijft hen?
Jambers-gewijs informeren wij jullie graag over het waarom van ‘stil repeteren’.
Repeteren zoals een pro muzikant? Repeteer op in-ears!
Repeteren, repeteren, wie z’n best doet zal het leren.
Samson & Gert zongen er jaren geleden al over en ik kan hen enkel maar gelijk geven.
Als je wil uitblinken in iets, dan moet je er tijd insteken om dat wat je wil leren onder de knie te krijgen.
Of dat nu een sport is, schilderen, je belastingaangifte foutloos invullen of het van buiten leren van het telefoonboek. Met een instrument en het spelen in een band is dat niet anders.
Maar geef nu toe, oefenen in een fijne omgeving is altijd leuker. Als je daarbovenop nog eens een aangenaam geluid hebt, dan maakt dat het plaatje helemaal compleet.
Repeteren met je band gaat vlotter als je kan oefenen in een ruimte waar je jezelf én de anderen goed kan horen en laat ons daar net ons paradepaardje van gemaakt hebben!
In-ears wat?
Bij ST events hebben we geïnvesteerd in de goede klank van onze ruimtes, want daar start het allemaal. Het akoestisch uitmeten van de ruimte was het eerste wat we deden.
Bij de start in 2006 was ruimte 1 uitgerust met het Bose L1 systeem. Een degelijk systeem, heeft jaren dienst gedaan en we waren er toen zeer tevreden van.
Toen we echter in 2011 onze 2de ruimte zouden bouwen, zijn we een stapje verder gegaan en zijn we op zoek gegaan naar een goed systeem, waarmee je op een eenvoudige manier op in-ears kon repeteren. Eenvoudig = snel aangesloten, geen permanente technieker nodig en iedereen kan ermee werken (ja, zelfs de zangeressen! (mopje!). 😉
Repeteren, repeteren, wie z’n best doet zal het leren. - Samson & Gert
Waarom zou je in godsnaam moeten repeteren op in ears?
Toen we dit lanceerden waren er onder onze klanten een heleboel die ‘dat niet nodig vonden’ en het niet goed snapten. Nu 8 jaar later zien we een hele verschuiving en zien we dat ruimte 2 bij uitstek de favoriete ruimte is geworden.
Als Henry Ford had gevraagd aan de mensen wat ze nodig hadden, dan hadden ze waarschijnlijk geantwoord: een sneller paard. Om maar te zeggen dat je enkel kan houden van de dingen die je kent.
Zo ook met het repeteren op in-ears en hoofdtelefoon.
Maar waarom dan? Wel, omdat het verschillende voordelen heeft.
Je hoort iedereen en vooral jezelf.
Wij werken met het M48 systeem van Roland. Dit is een personal monitoring systeem waar iedereen een ‘bakje’ krijgt en waar je individueel, op een eenvoudige manier een mix kan gaan maken.
Als de band toekomt worden alle instrumenten aangesloten. Ook de drum is volledig gemict.
Op het personal monitoring bakje komt elk instrument op een andere knop binnen die je dan kan gaan afregelen. Zo kan je bvb de gitaar wat luider zetten en de piano wat zachter.
Jouw eigen bakje is enkel en alleen voor jou, dus als jij iets veranderd heeft de rest daar geen last van. Zo heeft elke muzikant bij het repeteren zijn eigen mix.
Je kan stiller repeteren en het dus ook langer volhouden.
Kan je je nog het kleine repetitiekot herinneren toen je 16 jaar was? Loeiharde drums, versterker op 10 en een zanger die zichzelf niet hoorde? Weet je nog hoe lang je dit aan 1 stuk kon volhouden? Yep, I hear ya! In zo’n situaties moet je vaak even een pauze inlassen om je oren én je hoofd even rust te gunnen en te bekomen.
Los van het feit dat het pure horror is voor gehoor is op deze manier repeteren ontzettend vermoeiend en uitputtend.
Dit kan je vermijden met het repeteren op in-ears of hoofdtelefoon. Doordat je alles goed kan horen kan je het volume beperken waardoor je minder luid gaat repeteren en je oren (én je hoofd) minder snel moe worden. Dit maakt dat je dus langer aan 1 stuk kan repeteren. Voor professionele muzikanten die vaak een hele set in elkaar moeten boxen op 1 of 2 dagen is dit ideaal. Je kan een volledige dag goed doorwerken. De enige schuldige waardoor dat er hier zoveel pauze wordt genomen is onze Nespresso machine… what else?!
Het zit ‘m in de details
En dat mag je letterlijk nemen! We gaan even terug naar dat kleine repetitiekot en die veel te luide versterker. Hoor je de details? Ik dacht het al…
Doordat je een goed geluid hebt hoor je ook wat er misgaat, waar de gitaar en de bass misschien net een ander akkoord spelen, waar de zanger z’n stem vermoeid geraakt, etc…
Je kan alleen verbeteren als je aan je fouten werkt, maar als je je fouten niet kan horen door een slechte klank in je repetitiekot, dan kan je evengoed niet repeteren. Of je moest voor de pintjes achteraf repeteren… dan wel… maar daar moet je niet persé een dure gitaar voor kopen 😉
Alle gekheid op een stokje. Het zit ‘m in de details.
Ik had ooit een klant die zei: ik repeteer niet graag in ruimte 2, want dan hoor ik alle fouten die ik speel… gevolgd door een lange stilte :p
Hoe individueel is die personal monitoring dan juist?
Wel, we vertrekken uiteraard van een standaard set omdat de meeste bezettingen wel ongeveer gelijkaardig zijn.
Bij het systeem van Roland kunnen we tot 40 kanalen aansluiten en hebben we 16 stereo knoppen op het monitor‘bakje’.
Dit wil zeggen dat je 16 knoppen hebt om alle muzikanten onder te zetten.
Maar wij zijn niet met 16?! Hoor ik u zeggen.
Dat kan zijn, maar je hebt meer kanalen nodig dan je vaak zou denken.
De pianist heeft misschien meerdere keyboards mee. De gitarist heeft zowel een elektrische als een akoestische gitaar. Er loopt nog een backingtrack mee, een clicktrack, de drummer heeft nog een spds-x en de bassist heeft misschien nog een Moog bij. Misschien zingen sommige muzikanten ook backings en heeft de MD graag een talkback micro? Zie je? Je kanalen zitten al volledig opgevuld. Als je al deze instrumenten en zanglijnen apart kan gaan mixen in je hoofdtelefoon, dan wordt repeteren zoals in een zetel zitten en naar een cd luisteren. En wie wil dat nu niet?
Is het iets voor jou? Wel het enige dat ik kan zeggen is: boek een sessie en kom het eens uitproberen. De kans bestaat wel dat je nooit nog iets anders wil, dus be careful 😉